Dodaj stran med priljubljene (Ctrl+D).

Kaj so to predčasne volitve?

četrtek, 22. september 2011

Poslanci državnega zbora se volijo na podlagi splošne in enake volilne pravice na neposrednih volitvah.
Volitve so lahko:
  • redne:  potekajo vsaka štiri leta. Redne volitve se opravijo najprej dva meseca in najkasneje petnajst dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. V primeru podaljšanja mandatne dobe se ta rok šteje od dneva izteka podaljšane mandatne dobe. Splošne volitve razpiše predsednik republike.
  • predčasne: se opravijo, če se državni zbor razpusti pred pretekom štiriletne mandatne dobe. Predčasne volitve se opravijo najkasneje dva meseca po razpustu državnega zbora. Mandatna doba prejšnjega državnega zbora se konča s prvo sejo novega državnega zbora. Za prvo sejo novega državnega zbora se šteje seja, na kateri je potrjenih več kot polovica poslanskih mandatov. Predčasne volitve razpiše predsednik republike z aktom o razpustitvi državnega zbora. Predčasne volitve se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.
Vir: Zakon o volitvah v državni zbor

0 komentarji:

Objavite komentar

O strani

Stran je nastala čisto naključno pri iskanju z Googlom. Iskalne nize, ki so vsebina strani so predlogi ključnih besed, ki ji predlaga ta priljubljeni iskalnik.

Kontakt

© 2010-2017 Vse pravice pridržane, kopiranje vsebine in slik prepovedano. urednistvo_bloga@yahoo.com

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP